Здравословен десерт

здравословен десерт

Посвещавам този пост на всички мои любими пациенти, които се натъжават, когато им кажа да ограничат сладкото. 🙂 Предлагам Ви един бърз и здравословен десерт без бяло брашно, бяла захар и без термична обработка. Съдържа продукти, богати на фибри, протеини и ненаситени мастни киселини. А ето и кои са те:

250 гр сурово кашу

10 фурми

10 сушени сливи

1 банан

2 с.л. чия разтворена в 6 с.л. сок от лайм

1 с.л. бадемов протеин

1 с.л. мед

Продуктите се смилат поетапно в блендер (робот, миксер) в последователността, в която съм ги описала. След това се оформят на малки топчета и се търкулват в кокосови стърготини. Оставят се в хладилник за около час, за да стегнат и са готови за консумация.

Какви са здравословните ефекти на основните съставки?

Един от продуктите е наричан “най-добрата храна за вашето бъдеще”. Това са фурмите. Те са богати на минерали – селен, мед, калий и магнезий; витамини – почти всички от група B и витамин С; богати на протеини, ненаситени мастни киселини и фибри; антиоксиданти – феноли и каротеноиди.

Кашуто вече е незаменим продукт във веган десертите. За неговите питателни характеристики вече доста е писано. Аз искам да Ви обърна внимание на едно проучване, което анализира имунологичния капацитет на ядката. Според доклада кашуто редуцира циркулацията на провъзпалителни цитокини, намалява дисфункцията на чревната лигавица и упражнява мощен антиоксидативен ефект. Предстои всичко това да се изследва допълнително, но колкото повече чета, толкова по-сигурна ставам в едно. Качеството на храната и количеството, което консумираме, са есенциално важни за здравето на кожата. И козметиката, и всички други грижи, които полагаме за нея, са неделими стъпки от добрите хранителни навици.

Набързо ще Ви припомня за здравословния потенциал на тази дребнозърнеста супер храна – чията. Сред полезните й съставки се открояват алфа-линоленовата киселина, полиненаситените мастни киселини, протеини, фибри и антиоксиданти. Намира място в хранителни режими за редукция на тегло, на липиди, на кръвна захар. Екстракт от чия и масло от чия са част и от ингредиенти в козметични продукти. Изследванията и в тази посока трябва да се задълбочат, за да се верифицира позитивния ефект на чията като локално приложение.

В заключение с категоричност и полупразна чинийка, искам да заявя, че словосъчетанието “здравословен десерт” със сигурност съществува. Горещо Ви насърчавам да изпробвате моето предложение за такъв.

Добър апетит! 🙂

Leave a Reply