Екзема по ръцете

екзема по ръцете

Екземата по ръцете е често срещано хронично заболяване, което значително нарушава качеството на живот на пациентите. И тъй като не е животозастрашаващо, много често влиянието му върху общото и менталното здраве на засегнатите, често е подценявано. Но тъй като ръцете са важна част от нашето ежедневие и комуникация с хората, екземата в тази област може да бъде причина за много дискомфортни ситуации.

Преди да се впусна в тромави медицински обяснения, искам да дам пример от дерматологичната ми практика. Преди години ме посети млада дама на прага на професионалния си избор да бъде фризьор. По време на обучението й се появи екзема на водещата дясна ръка, а впоследствие и на лявата. С напредване на седмиците и интензивността на курса, проблемите с кожата се задълбочиха. Препоръчах използването на специални ръкавици, но нямаше резултат. Контактът с вода, боя, измивни и стилизиращи продукти се оказа комбинация, която я накара да се преориентира професионално. И ето как едно на пръв поглед “леко” заболяване влияе на важни житейски събития.

Каква е причината за поява на екзема по ръцете?

Отговорът не е лесен. Обикновено причината е мултифакторна. Едно проучване цитира, че при 41% се набюдава генетично унаследяване, докато при останалите 59% са посочени фактори от външната среда. Това са всъщност всички тригери, които нарушават целостта на кожната бариера: често мокрене, контакт с иританти, механично въздействие. Тези фактори могат да част от бита или от професионалната среда, или от двете. Невинаги екземата по ръцете е алергична, но нарушената цялост на кожата е основна предпоставка за проникване на алергени от външната среда.

Кои са симптомите на екземата по ръцете?

Съществуват две форми на заболяването: остра и хронична. При първата клиничната картина се характеризира със зачервяване, папули, дребни мехурчета, изпълнени с бистро съдържание, оток. Докато при хроничната екзема по ръцете се наблюдават корички, задебелен рогов слой на епидермиса, фисури. И в двата стадия на заболяването може да има сърбеж, парене, болка от страна на кожата, както и нарушен сън и промени в настроението.

Лечение

За да бъде успешно лечението на екземата на ръцете, то трябва да следва няколко основни принципа, свързани с идентифициране на причината:

  • да се търси целенасочено дали има алергичен компонент;
  • дали има механичен компонен;
  • дали има атопичен дерматит;
  • винаги трябва да има базов бариерен продукт.
екзема по ръцете

Групата медикаменти могат да бъдат разделени на локални и системни. Изборът на лекарство зависи от давността на екземата, тежестта ѝ и придружаващите симптоми. Независимо от изборът на активно вещество, при всеки пациент трябва да присъства ежедневна употреба на бариерен крем. Здравият кожно-липиден слой е най-важният етап от терапията. В графиката можете проследите с какви стъпки се надгражда лечението, спрямо влошаване тежестта на екзамата по ръцете:

*Използвана литература

Elsner P, Agner T. Hand eczema: treatment. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2020 Jan;34 Suppl 1:13-21. doi: 10.1111/jdv.16062. PMID: 31860736.

Leave a Reply