Белези от акне

белези от акне

Най-неприятният изход от активността на едно акне в тежък стадии, е появата на перманентни белези. Няма да навлизам в детайл кои видове акне и по какъв механизъм увреждат кожата. По тези теми съм писала подробно в блога. Белезите най-често са следствие от наличието на възпалителни лезии (папули, пустули, кисти) или от манипулацията върху тях от страна на пациента.

Видове белези от акне

Ice-Pick. Наричат се така, защото напомнят на дупките, които остават по леда от ледокоп (пикел). Както тази сложна асоцииация подсказва, белезите са дълбоки, тесни и сякаш точковидни. Този тип белези са точковидни и са най-дълбоките спрямо останалите. Това ги прави изключително трудни за терапия, която със сигурност трябва да е комбинирана.

Rolling. Образуват се при сливането на няколко точковидни белега с неправилни, полегати ръбове.

Boxcar. Обширни кратеровидни белези, които са със скосени, добре отграничени ръбове.

Снимката е от сайта на Acne Support към Британската Асоциация на Дерматолозите

Атрофични. Могат да се появят и по лицето, и по тялото. Тези, разположени по раменете, гърба и деколтето са обширни и най-често следствие на acne conglobata. Пресните белези са розови/червени, а по-старите са бели, тънки като пергамент, на места набръчкани, с прозиращи капиляри от подлежашите тъкани. На мястото на по-старите белези от акне не се наблюдават потни и мастни жлези. Те са терминално унищожени от възпалителния процес.

Хипертрофични белези и келоиди. Хипертрофичните се наричат още фиброзни възли, които се предхождат от дълбоки възпалителни възли при тежко акне и най-често се наблюдават по раменете, гърба и деколтето. Размерите им могат да достигнат до 1-2 см и повече и са надигнати над кожната повърхност. Келоидите са най-ужасяващият вариант на белези, които най-често се образуват върху гръдната кост. Неприятният момент при тях е, че у предразположени към формиране на келоиди пациенти, те могат да се образуват и при по-леки форми на акне (папули, пустули). Те са дебели, твърди, разпространяват се извън първоначалната локализация на възпалението. Повърхността им може да бъде набръчкана, налобена. Обикновено са розови на цвят. И сега искам да напиша нещо с главни букви, защото е най-често допусканата диагностична грешка, а вследствие на това и терапевтична: ХИПЕРТРОФИЧНИТЕ БЕЛЕЗИ НЕ СА ФОРМА НА КЕЛОИД. ТОВА СА СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ БЕЛЕЗИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ТРЕТИРАТ ПО ФУНДАМЕНТАЛНО РАЗЛИЧЕН НАЧИН.

Снимката е от сайта на Acne Support към Британската Асоциация на Дерматолозите

Калцификати. Една от късните прояви на хроничното възпаление при акне може да резултира в образуване на калцификати, включително формиране на остеоми (костна тъкан).

Линеарни белези в комбинация с дрениращ синус. Представете си инфламаторни тунели, които се образуват при хронично възпаление с гной, съдържащи структури. В един етап от възпалението това гнойно съдържимо се дренира на повърхността, формирайки синуси.

#OurSkinWithinTips

За съжаление при даден пациент може да се наблюдава комбинация от тези белези, което е огромно терапевтично предизвикателство. За самия лечебен подход ще може да прочетете в отделна статия в блога.

Моят съвет би бил насочен първо към хората с активно акне: не чакайте да мине, потърсете добър дерматолог, който ще Ви помогне да предотвратите появата на белези. Към пациентите с вече налични такива: белезите са терминален резултат от хронично възпаление, не губете време в самолечение, потърсете компетентна помощ.

Leave a Reply