Бели петна по кожата (разноцветен лишей)

бели петна по кожата

Бели петна по кожата, дължащи се на разноцветен лишей, се причиняват най-често от дрождевата гъбичка Malassezia furfur (позната още като Pityrosporum ovale). По-рядко срещани са Malassezia globosa, M. obtusa и др. M. furfur е част от нормалната микробиота на кожата ни, но какво се случва с нея, за да отключи здравословния проблем? Един от факторите, необходим на гъбата да причини заболяването, е кожата да бъде богата на липиди и да е влажна. Сетихте ли се вече защо това състояние се среща през топлите сезони? Друг важен фактор за появата му е общото имунологично състояние на организма. Доказано е, че при пациенти с нарушен по някаква причина имунитет, лишеят се среща по-често.

По какъв механизъм гъбичката причинява бели петна по кожата?

Причината лишеят да се нарича разноцветен е, че състоянието може да бъде представено от кафяви, розови или бели петна. Обикновено при всеки пациент се наблюдава петно от един вид, но се описват и случаи, при които са налице и трите цвята. Освен това, наличието на фини сквами (люспи), обуславя категоризирането му като лишей. Обикновено състоянието не сърби.

При кафявите петна се наблюдава микроскопски увеличение на гранулите, натоварени с пигмент (меланозоми) в епидермиса. При розовите се смята, че е налице леко възпаление или едновременно протичане със себореен дерматит. Припомням, че при последния отново има намеса на M.furfur. Белите петна се дължат на продукт от метаболизма на дрождите, който блокира синтеза на меланин. Няма да повярвате, че този метаболит всъщност е любима моя съставка в козметиката, именно азелаинова киселина.

Как се поставя диагнозата?

Много е важно при преглед да се обмислят всички кожни състояния, които могат да причинят бели петна. Такива са на първо място витилиго, питириазис алба. При розовите петна трябва да се мисли за розов лишей, себореен дерматит, тинеа корпорис (гъбички от друг вид) и др.

Диагнозата се постявя с точност чрез правилно снета анамнеза, преглед с лампа на Wood, изследване чрез КОН (калиева основа). Обикновено биопсия не е необходима.

Лечение

При сигурно поставяне на диагнозата може да се проведе системно и локално лечение с противогъбични препарати. Възстановяването на пигмента при формата с бели петна по кожата, отнема месеци, понякога година. Много е важно използването на слънцезащита при излагане на открито, защото тази кожа не е защитена поради отсъствието на меланин.

#OurSkinWithinTips

Ако имате съмнение дори при наличие само на едно петънце, потърсете дерматолог. Така ще проведете навременна терапия и засегнатите участаци от кожата ще бъдат по-ограничени.

Leave a Reply