Изотретиноин – митове и истини

роакутан

Предлагам Ви да започна с кратко пояснение какво е изотретиноинът. Той е 13-cis ретиноева киселина, производно на витамин А. Ефектът му върху акнето е открит случайно, когато група учени (Peck et al) лекуват заболяване на кертинизацията като болест на Дарие, питириазис рубра пиларис и ихтиоза (ще разкажа за тях в друга статия). Оказва се, че един от пациентите има и тежко конглобатно акне и отговорът към терапията с изотретиноин бил зашеметяващо добър. Вспоследствие FDA (Food and Drug Administration в САЩ) одобряват използването му за много тежко, неповлияващо се от други медикаменти акне. В Германия спектърът е малко по-широк. Истината е, че продажбите на медикамента в световен мащаб надхвърлят многократко нуждите на пациентите, ако бе изписван само на такива с конкретното показание.

Как изотретиноинът осъществява своето действие?

Медикаментът оказва въздействие върху основните механизмни, които причиняват акнето.

Един от най-впечаляващите ефекти е драстичното намаляване на себумната продукция. Настъпва бързо в рамките на първите две седмици и зависи от дозата. Това се дължи на изотретиноин-индуцирана апоптоза на себоцитите. Или по-просто казано – медикаментът отключва настъпване на контролирано унищожаване и респективно намаляване броя на мастните клетки. А по-малко мастни клетки – по-малко себум. Това води и до намаляване в размера на жлезата.

Комедолитичен и антикомедогенен ефект, което означава, че изотретиноин разрушава както вече формирали се комедони, така и възпрепятства образуването на нови. На практика медикаментът “не разрешава” образуването на корнеодесмозоми, който слепват кератиноцитите от роговия слой. Освен това спомага за образуването на специални структури, наречени ламеларни телца, които осъществяват нормална десквамация (излющване). Тоест подобрява се връзката между роговите клетки.

Изотретиноин има директен супресивен ефект върху някои проинфламаторни медиатори като IL-17, IL-1β, TLR2. По този начин упражнява своя противовъзпалителен ефект.

Митове

№1 Изотретиноин води до стерилитет, инфертилитет, импотентност и др.

Причината за върлуването на тази погрешна информация е неправилното интерпретиране на един от страничните ефекти, наречен тератогенност. Това означава, че съществува риск от малформация на ембриона, ако медикаментът се приема ПО ВРЕМЕ на бременност. Това е и причината той да бъде изписван в комбинация с противозачатъчни медикаменти при жените, а при мъжете с бариерна контрацпция (кондом и спермициден гел). Това означава, че приемът на изотретиноин ИЗВЪН периода на бременност, не крие риск от малформации. Важно е предпазването от бременност да продължи и 1 месец след спиране на медикамента. Забременяване след този период се счита за нерисково.

№2 Изотретиноин отключва депресия и самоубийствени мисли

Причината да няма категорично становище по този въпрос е, че е трудно да се отграничи дали депресията на пациента е отключена след прием на медикамента или е съществувала още преди това. Затова е много важен внимателния разговор с всеки, на който предстои такава терапия.

Всъщност най-честият и очакван страничен ефект е изсъхването на кожа и лигавици. Това се наблюдава по кожата на цялото тяло. Устните изсъхват и се напукват, изсъхват и очите, и се налага често поставянето на изкуствени сълзи. Изсъхва и лигавицата в носа, което понякога води до прокървяване. Тя също трябва да се омазни допълнително. Най-често чрез обикновен вазелин.

Както написах по-горе в България изотретиноин се намира под търговското име роакутан (Roaccutane®) от 20 мг. Дозата при всеки пациент се определя спрямо тежестта на акнето му и килограмите телесна маса. Продължителността на лечението варира между 4 и 9 месеца.

#OurSkinWithinTips

Лечението с изотретиноин (роакутан) изисква да бъдете в много добра комуникация с Вашия дерматолог. Трябва да се срещате минимум веднъж месечно, за да се мониторират ефектите от терапията и да се предотвратят появата на странични такива. Преди първият прием задължително се изследват пълна кръвна картина, липиден профил, чернодробни ензими, кръвна захар и други показатели. Не си самоназначавайте терапия с изотретиноин.

Leave a Reply