Лечение на акне с антибиотик

Лечение на акне с антибиотици

Бързам да започна статията с уговорката, че Acne vulgaris не е инфекциозна болест. Въпреки това изборът за лечение на акне с антибиотик е сред водещите на много дерматолози при по-тежки форми на заболяването. Аз съм изписвала антибиотик при не повече от пет човека и опитът ми не е изцяло положителен. Обикновено при спиране на курса, акнето рецидивира. Препаратите, които се използват, са от групата на тетрациклиновите и макролидните антибиотици.

Механизмът на действие на тези лекарства се подразделя в няколко направления:

  • директно потискане на C. acnes и инхибиране на бактериалните липази;
  • намаляване концентрацията на проинфламаторните свободни мастни киселини от повърхността на кожата;
  • намаляване на възпалението и потискане на матриксните металопротеинази.

Подходящи препрати за лечение на акне с антибиотик

Тетрациклини. Антибиотиците от тетрациклиновата група са първа линия на лечение за средно към тежко акне. Те имат добра пенетрация в богатия на липиди домейн на космено-мастния фоликул и микрокомедоните. Най-използваният препарат в България е доксициклин в субантибактериална доза, т.е. по-ниска от тази, която се дава при инфекции. Умишлено няма да посоча дозовия режим и точната продължителност на курса, за да не “изкуша” някого в посока самолечние. Продължителният прием на антибиотици крие своите рискове и преценката за започване на такава терапия трябва да бъде на лекуващия Ви лекар.

Тетрациклиновите антибиотици са противопоказани по време на бременност и при деца под 8 години. Основните странични ефекти са свързани с повишената фоточувствителност и гастроинтестиналните нарушения.

Макролиди. Най-често прилагани са клиндамицин в локален вариант, комбиниран с ретиноид и азитромицин като системен избор. При употребата на тази група лекарства отново се съобщава за стомашно-чревни смущения. Освен това могат да провокират сърдечносъдови проводни нарушения.

Продължителността на антибиотичната терапия не трябва да бъде повече от 4 месеца. Според международните гайдлайни за лечение на акне системен антибиотик, не бива да се комбинира с локален такъв, за да се намали риска от поява на резистентни щамове. Препоръчително е оралните медикаменти да се съчетаят с локален бензоилпероксид. И както посочих в началото, обикновено след спиране на курса, настъпва рецидив, което е изключително обезкуражаващо.

#OurSkinWithinTips

Моят опит с антибиотичното лечение за акне не е голям, защото вярвам, че почти винаги може да се намери друг терапевтичен подход. Не изключвам, че има видове акне, които изискват антибиотици, но общият случай не е такъв. Причината за акне никога не е само една, което обуславя и необходимостта от холистично поведение у лекар и пациент.

Leave a Reply