Локално лечение на акне

лечение на акне

Акнето е обект на терапия от дерматолози, ендокринолози и диетолози. Именно този комбиниран подход подсказва, че причините за заболяването са няколко и само холистичен подход би довел до добри резултати. През последните десетилетия се наблюдава страхотен напредък в локалните средства за лечение на акне. Те успяват да повлияят именно механизмите за появата му като ексцесивна себумна продукция, фоликуларна хиперкератоза и възпалението около фоликула от C. acnes.

Основни средства за локално лечение на акне

Топикален ретиноид. Ретиноидите са ключов медикамент в терапията на акне, защото са “отварят” затворените комедони, възпрепятстват образуването на нови и имат противовъзпалителен ефект. Ретиноидите, които можете да откриете в локална форма в България, са основно третиноин и адапален. И при двата продукта може да се наблюдава кратък период на адаптация със зачервяване, иритация. Сред страничните ефекти се срещат изсушаване на кожата, повишена фоточувствителност, залющване. Но тези симптоми са преодолими с правилна съпътстваща козметика, а и са пренебрежими пред незаменимата ефективност на ретиноидите.

Бензоил пероксид (BPO). Бензоил пероксидът има антибактериален ефект и с помощта на свободни радикали унищожава на пух и прах C. acnes. BPO се среща в аптеките под формата на гел като самостоятелен продукт или в комбинация с друг активен медикамент. Най-използваните концентрации в борбата с акнето са 2.5% и 5%. Първите няколко дни от използването на продукта могат да преминат с леко зачервяване и раздразнение в третираните зони.

Азелаинова киселина. Няма да скрия, че азелаиновата киселина е мой любим активен ингредиент в измивните продукти и лосионите. Тази киселина се образува и естествено в нашия организъм от дрождеви гъбички, които обитават кожата ни. Азелаиновата киселина притежава комедонолитичен, антибактериален и противовъзпалителен ефект. А много любим ми е страничния й ефект – изсветляване на пигментациите. Това я прави уникален продукт за лечение както на активно акне, така и в борбата с белези, постлезионални хиперпигментации. Подходяща е за чувствителна и склонна към розацея кожа. Как да не ми е любима? 🥰

Топикални антибиотици. Тук отношението ми е съвсем противоположно – не изписвам локални антибиотици като монотерапия за акне. Причината за това е, че за мен акнето не е инфекциозно заболяване. Освен това С. acnes невинаги е активен участник при различните видове акне. Много коментиран проблем напоследък е и повишаващата се резистентност на микроорганизма към антибиотици.

Салицилова киселина. Тази киселина е бетахидрокси и е приложима под всякакви форми – измивен гел/пяна, лосион, серум, маска, химичен пилинг. Осъществавя антиакнеичния си потенциал чрез пенетриране в кожата и разрушаване на връзката между мъртвите клетки и мастните киселини и “почиства” порите.

#OurSkinWithinTips

Първият ми съвет е да не избирате сами продуктите си, защото напоследък срещам много често новопоявило се или влошило се акне от неправилна терапия.

Вторият ми съвет е да спазвате правилния режим за дневна и нощна терапия, предвид повишаващата се фоточувствителност на изброените съставки.

Третият ми съвет е свързан с въпрос, които пациентите с акне винаги ми задават по време на преглед – дали да почистват лицето си и механично. Не препоръчвам използването на скраб за лице, защото причинява възпаление. Ако козметиката Ви не е достатъчна като измивен/ексфоалиращ агент, да, тогава съм съгласна кожата да бъде почиствана. Но с уговорката, че го прави добър специалист с добър апарат. Аз съм почитател на процедурата аквапилинг, при която се използва както описания ефект на бетахидрокси киселините, така и на вакуума за механична, а не мануална екстракция на себум и детрит от порите. Виждам добри резултати от нея при пациенти с акне в практиката си, когато я комбинирам с правилна терапия.

Leave a Reply