Видове акне. Кратка класификация

видове акне

Акнето е една от дерматологичните диагнози, която веднага събужда в съзнанието ни характерен образ. Той обикновено е свързан с тийнейджър с гнойни пъпки по лицето. Всъщност това заболяване далеч не се ограничава в тази възрастова група и с тази клинична изява. Знаете ли колко видове акне има?

Класификация на видовете акне

Акне вулгарис е най-често срещаната и най-разпонаваемата форма на акне. То обикновено представлява комбинация от затворени комедони (whiteheads), отворени комедони (blackheads), папули и пустули и понякога възли. Този вид акне обикновено се среща при тийнейджъри, като засяга с различна тежест около 80% от популацията между 12 и 24 години. Клинично акне вулгарис се класифицира и според тежестта си и вида на лезиите в следните групи: комедонно акне, папулопустулозно акне, акне конглобата (тежка форма с кисти, възли по лице и тяло).

Акне неонаторум засяга новородените и се изявява чрез комедони, папули и рядко пустули, непосредствено след разждането им. Причината за появата му е преминаването на андрогени от майчиния организъм през плацентата. Отминава бързо и не оставя белези. Често не се нуждае от терапия.

Акне инфантум се наблюдава при кърмачета на възраст между 3 и 6 месеца и често е асоциирано с въвеждане на адаптирано мляко при хранене на бебето. Продължителността на акнето е по-дълга от това при новородените и понякога остават белези. Обикновено се налага терапия с локален антибиотик. При неповлияване е уместна консултация с детски ендокринолог.

Механично акне се появява у предразположени към акне хора, при които се наблюдава и някакъв външен фактор. Често се среща по гърба и деколтето на спортисти, носещи оклузивни дрехи. Факторите триене и повишено изпотяване нарушава интегритета на космено-мастния фоликул и провокира заболяването. Класически и за съжаление много актуален пример за механично акне в момента е появата на маскне.

Акне при бодибилдъри. Очевидно се среща при мъже, които тренират активно, за да постигнат определен външен вид. Освен тренировките обаче, постигането на целта им минава през анаболи, които стимулират мощна себумна продукция.

По-редки видове акне

Acne excoriee се среща основно при млади жени, които упражняват непрекъснато агресивно евакуиране на комедоните и папулите си. Обикновено използват ноктите си или някакъв инструмент до степен на разраняване. Формират се крусти (корички), остават белези и хиперпигментации. Обикновено това са хора с различна степен на тревожност и е удачен мултидисциплинарен подход при тях.

Акне фулминанс е рядко и остро протичащо заболяване, което се характеризира с внезапна поява на възли и абсцеси по лицето и тялото, висока темпертура и болки в ставите. Тези пациенти се лекуват в болнична среда от специалисти по ревматология в колаборация с дерматолог.

Acne venenata, нарича се още контаткно акне. Наблюдава се при хора с мазна кожа, които са изложени на контакт с комедогенни субстанции от професионалната си среда. Пример за такова акне е и козметичното акне при жени, които неправилно избират козметиката си или правят маски за лице и коса с масла и помади.

Хлоракне е токсична кожна реакция към полихлорирани дибензофурани и полихлорирани дибензодиоксини. Обикновено се развиват лезии по типа на акне конглобата, засягащи лице, трункус, крайници. В зависимост от дозата се развиват и системни симтоми с потенциал за летален изход. През 2004 хлоракнето става обект на сериозни дискусии при отравянето на Виктор Юшченко.

#OurSkinWithinTips

При съмнение за който и да е от вариантите на акне, потърсете дерматолог, който да назначи най-добрият терапевтичен план за Вас.

Leave a Reply