Себорея. Себореен дерматит

себорея

Себорейният дерматит е често срещано кожно състояние, наблюдавано по-често при мъжете. Изхождайки от името му, става ясно, че засегнатите зони са тези с изразена себорея (скалп, лице и горна част на торса). Клинично дерматитът може да се изяви по няколко различни начина. Чрез невъзпалителни симптоми като обикновено залющване без зачервяване (например пърхут) или чрез червени плаки по лицето и тялото, покрити с мазни сквами (люспи). Най-тежкият вариант на заболяването се свързва с ангажиране на цялата телесна повърхностост. За щастие се среща рядко.

Какви са причините за появата на себореен дерматит?

Себорейният дерматит често се асоциира с повишена колонизация на гъбата Malassezia, към която организмът развива абнормален имунен отговор. Наличието на себорея не е директна причина за дерматита, а по-скоро осигурява благоприятна среда за размножаването на гъбата. Всъщност себореята означава повишена продукция на себум от мастните жлези. Друг важен патогенетичен фактор е промяната в клетъчния имунитет. Това е и причината дерматитът да е по-често срещан сред хора с имуносупресивни състояния, дължащи се на заболяване или придружаваща терапия. Влияние върху клиничния ход на състоянието има и най-клишараната, но повярвайте ми с основание споменавана причина- психоемоционалния стрес. Много от пациентите регистрират стреса в работотната или семейната среда като събитие, хронологично съвападащо с обостряне на себореята.

Разпространението на дерматита е в локализации, които са най-богати на мастни жлези. Това включва скалпа, ушния канал, лицето в областта на Т-зоната, и горната част на торса. Клиничната картина варира в различните възрастови групи. Повече за себорейния дермтит при кърмачета, можете да прочетете в отделна статия. Симптомите при възрастни се характеризират със зачервявания в областта на междувеждието, назолабиалните гънки, брадичката. Те са покрити с мазни, жълтеникави люспи и обикновено са интензивно сърбящи. По-особена клинична изява е засягането на ушния канал, клепачите или границата на косата с челото, което носи специално име “себорейна корона”. Много неприятен момент за мъжете е възпалението на кожата в областта на брадата след бръснене. При възможност тези господа е хубаво да избягват бръснач, а да поддържат брадата си с машинка, което не упражнява триене върху епидермиса.

Терапия

Най-често локалните средства са достатъчни, за да сеовладее острата фаза на дерматита. Медикаментите, които се използват, са от групата на противогъбичните и кортикостероидните кремове. Кой крем да бъде първи зависи от възпалителната компонента на лезиите. При силно зачервени и сърбящи плаки е удачно да се стартира със слабо- или среднопотентни кортикостероидни кремове. След като се оваладее инфламаторната фаза, може да се премине към таргетиране на Malassezia чрез азолови кремове. При тежко протичане на себорейната екзема се прилага и системен антимикотик за минимум седмица. В “светлите” периоди без симптоми препоръчвам поддържаща медицинска козметика, съзададена за себорйна кожа. За скалпа са подходящи шампоани с цинк перитион, селениев сулфид, циклопирокс и др.

#OurSkinWithinTips

  • Нови проучвания доказват, че диета, богата на плодове и зеленчуци, се асоциира с по-рядко обостряне на заболяването. Същото важи и ако от менюто се изключи люта и пикантна храна. Западната диета, за която може да прочетете повече тук, се свързва с 47% завишен риск от поява на себореен дерматит.
  • Себореята в скалпа наподобява много псориазис в тази зона. Потърсете дерматолог за съвет, тъй като терапията е различна и изисква включване на други групи медикаменти.

Tucker D, Masood S. Seborrheic Dermatitis. 2020 Oct 3. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan–. PMID: 31869171.

Leave a Reply