Акне в зряла възраст или acne tarda

акне в зряла възраст

Акнето в зряла възраст (адулторно акне) се дели на персистиращо акне (такова започнало по време на пубертета и непреминало) или на акне с късно начало, което започва след 25 годишна възраст. Сред най-често дискутираните причини за появата им се съобщават ендокринни и метаболитни отклонения, начина на хранене (т.нар. западна диета) и хроничния стрес. По-често се среща при женския пол.

Около 60% от жените в западните държави продължават да имат акне и в 20те си години, а около 40% го “носят” и в 30те си. За подлежащата генетична предразположеност за заболяването свидетелстват проучвания сред семейства с поколения, страдащи от акне, както и проучвания сред еднояйчни близнаци. Фамилната история за акне се свързва с по-ранна изява на заболяването при наследниците, резистентност при терапията и склонност към персистиране и в зряла възраст.

Ендокринни и метаболитни отклонения при акне в зряла възраст

Обширно проучване* сред 25 годишни пациентки с акне изследва признаци за хиперандрогенизъм (т.е. доминация на мъжки полови хормони). Провежда се изследване на тотален тестостерон (ТТ), sex hormon binding globulin (SHBG), дехидроепиандростерон сулфат (DHEA), фоликулостимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH), тироид стимулиращ хормон (TSH). От 120 случая клинично изявен хиперандрогенизъм се наблюдава при 71.67%, докато биохимичен при около 18.33%. Това означава, че при 71.67% от жените се наблюдават белези на повишено окосмяване, оплешивяване от мъжки тип, свръхомазняване, но не при всички от тях има отклонение в показателите. Най-често срещаното заболяване е синдромът на поликистозни яйчници. Сред пациентките с персистиращо акне са описани много по-чести оплаквания от нередовна менструация.

Хранителен режим

Така наречената западна диета се дефинира като диета с честа консумация на млечни продукти, храни с висок гликемичен индекс и прием на мазнини от животински произход. Храната с висок гликемичен индекс се абсорбира бързо, повишава серумната глюкоза и стимулира глюкозо-зависимото инсулиново сигнализиране. Млечните продукти съдържат растежен хормон и анаболни стероиди, които повишават концентрацията на ILGF-1 (insulin-like growth factor 1). Този растежен фактор стимулира синтеза на андрогени от яйчниците, но инхибира (потиска) чернодробния синтез на SHBG (sex hormon binding globulin). Това означава, че се увеличава свободната концентрация на андрогени в кръвта (увеличава се бионаличността). И ILGF-1, и андрогените стимулират продукцията на себум от мастните жлези. А това е една от основните патогенетични причини за акне.

Накратко искам да ви резюмирам две изключително интересни проучвания*. Проведени са сред популации от остров Китава, Папуа Нова Гвинея и сред ловци-събирачи Аче (така ги наричат антрополозите) в Парагвай. Както може да предположите те не са консуматори на западната диета с нейните преработени храни. В дневното им меню се откриват основно грудкови зеленчуци, плодове, риба и кокосов орех. Приемът на мляко, алкохол и мазнини се съобщава, че е минимален. От изследваните общо 1300 човека не се открива нито един случай на акне. Да, приятели, и аз съм така 😮🧐.

#OurSkinWithinTips

  • Ако имате акне, продължаващо или появило се в зряла възраст, проведете консултация и с ендокринолог, и гинеколог.
  • Обърнете внимание на храната, която консумирате и опитайте да намалите преработената храна и изключете бързите захари.

*Sardana, K., Bansal, P., Sharma, L.K., Garga, U.C. and Vats, G. (2020), A study comparing the clinical and hormonal profile of late onset and persistent acne in adult females. Int J Dermatol, 59: 428-433. 

*Kucharska A, Szmurło A, Sińska B. Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. Postepy Dermatol Alergol. 2016;

Leave a Reply