Заразни молуски

молуски

Заразните молуски се причиняват от поксвируса Molluscum contagiosum и се среща при две възрстови групи – детската и зрялата половоактивна възраст. Причината за това е, че вирусът се разпространява при близък контакт с носител, което се случва по време на игра или немиене на ръце при децата, или по време на полов контакт при възрастните. Вирозата е с доброкачествен ход, описани са случаи на самоизлекуването й, но понастоящем има много терапии, които се справят с проблема успешно.

Как става заразяването?

Заразяването с Molluscum conatgiosum става при тесен физически контакт между вирусоносител и здрав индивид. Обикновено при деца се случва в детска градина, при практикуване на спорт и ползване на общи съблекални и предмети. Описани са случаи на предаване на молуски чрез инфектирани хавлии, дрехи и играчки, но все още не са научно доказани като трансмисивни пътища. При възрастни заразяването става най-често при полов контакт. Възможно е и човек да се самозарази, чрез разпространение на инфекцията от едно място на друго при разчесване. За щастие Molluscum contagiosum е различен от херпес вируса и веднъж отстранен от епидермиса, пациентът вече не е негов носител.

Как изглеждат молуските?

Образуванията са малки, окръглени, розово-червени, лъскави папулки с хлътване в центъра. Обикновено са струпани няколко на едно място, имат лек перлен отблясък и са твърди на допир. Размерът им варира от 2 до 5 милиметра в диаметър. При някои пациенти сърбят, парят, при други са абсолютно безсимптомни. При първите съществува риск от самозаразаяване при разчесване. Молуските могат да се появят навсякъде по тялото – глава, трункус, крайници, генитална област.

Как се лекуват?

Лечението на молуски е лесно и безболезнено. След престой с обезболяващ крем, образуванията могат да бъдат премахнати с кюрета, с въглероддиоксиден лазер, с течен азот. Зарастванто преминава без оставане на белег. Молуските могат да бъдат лекувани и със специални деструктивни разтвори, съдържащи салицилова киселина, уреа, подофилин и др., но под лекарско наблюдение.

#OurSkinWithinTips

  • Децата с атопичен и себореен дерматит са с повишен риск от заразяване с молуски, поради сърбящото естество на подлежащите дерматози.
  • При наличие на молуски препоръчвам да се избягва търкане с гъба и хавлия при къпане до момента на посещение на дерматолог.

Leave a Reply