Акнето от маска или “маскне”

акнето

Маскне е акнето на 2020. Тази година всичко е различно, включително настъпи промяна и в представите ни за причините за акне. В своята същност маскнето спада към така нареченото механично акне. Продължителното носене на маска води до запушване на фоликулите по два механизма. Първият е механичният стрес от натиска, триенето и оклузията от маската, вторият е дисбиоза в микробиома (дължащ се на промени в топлината, влагата, pH). Иначе казано микроклиматът, в който се намира милата ни кожа, е макровреден за нея. И тъй като носенето на маски понастоящем е задължително, това означава тотално да променим рутинния си подход, забравяйки за някои ключови съставки от козметиката.

Клиничните критерии за поставяне на диагнозата маскне са: начало на заболяването 6 седмици след започване носенето на маска или влошаване на вече съществуващо акне ОСНОВНО в зоната, припокриваща се с маската. Най-засегната е кожата на брадичката и долната челюст с поява на комедони, папули и пустули.

Как да избегнем появата на маскне?

На първо място е много важно да разделим стриктно продуктите, които ще ползваме сутрин и вечер. Слагането на активни ингредиенти (ретинол, АНА*, BHA*) под маската би увеличило тяхната проникваемост, респективно ще се засилят и нежеланите им странични ефекти. Затова тази козметика остава във вечерната грижа. И производните на витамин А, и алфа- и бетахидроксикиселините могат да доведат до иритация, парене, дори разраняване при неправилна употреба. Всъщност ако не сте ползвали досега тези продукти, сега не е най-подходящият момент да ги пробвате. Ако кожата Ви вече ги познава, просто ги слагайте вечер или през вечер, за да държите акнето под контрол.

Измиването на лицето трябва да бъде с неутрален продукт без агресивни анти-акне съставки, които допълнително биха нарушили кожната бариера. Рискът идва от това, че при такава дисбиоза в комбинация с триене от маската, може да се сдобием и с периорален дерматит. Освен това измивайте с един вид продукт, така нареченият “double cleansing” метод не е за всеки. Прекомерното изсушаване дава сигнал на жлезите да произведат повече себум и цикълът става порочен. Специалистите от Американската Академия по Дерматология препоръчват използване на бензоил пероксид 2% или 5% вечер само върху папулите и кистите, а след него може да се постави хидратация.

Сутрините също може да стартират с хидратация, която разбира се трябва да е съобразена с това, че кожата е акнеична. Ако прецените, че имате нужда от измиване с гел или мицеларна вода и сутринта, направете го преди крема. Но внимавайте отново да не пресушите, опознайте кожата си и мастната си секреция в контекста на носенето на маска. Добър ефект и текстура имат хиалуроновите серуми и кремове, който не запушват допълнително фоликулите. Хидратиращият крем ще създаде и филм, който ще отдели кожата от маската. И говорейки за този атрибут, придържайте се към такива, които Ви защитават добре и в същото време можете да перете, дезинфекцирате, стерилизирате или просто сменяте често.

#OurSkinWithinTips

От няколко седмици спрях да използвам фон дьо тен. Тъй като имам бретон и от лицето ми се виждат само очите – там е пълна програма – очна линия, спирала ;). Другото, което правя, е апаратно почистване на лице веднъж в месеца само за отстраняване на “запушалките” от космено-мастните фоликули. Тъй като професията ми изисква да съм с маска през целия ден, по отношение на козметиката за лице се придържам към правилото “колкото по-малко, толкова по-добре”.

*AHA – алфахидрокси киселина, BHA -бетахидрокси киселина

Teo WL. Diagnostic and Management Considerations for ‘Maskne’ in the Era of COVID-19 J Am Acad Dermatol. 2020;S0190-9622(20)32664-5. doi:10.1016/j.jaad.2020.09.063

Leave a Reply