Акне – механизми. Тема първа

акне

Озаглавих така тази статия, защото толкова много неща има да се пишат по темата акне, че се замислих дали да не създам отделна рубрика за това заболяване. На първо място искам да кажа, че акнето не е “мръсна” кожа. Хората с акне полагат огромни усилия, за да нямат акне. Ежедневната им борба пред огледалото е достатъчно тежка за самооценката им и нямат нужда от непоискани съвети от рода на: “защо не пробваш тази козметика”. Обикновено това са хора с огромен арсенал от продукти на нощните си шкафчета. Почти всеки човек преминава през някои от стадиите на акне по време на пубертета. С тази първа статия ще се опитам да разясня механизма, по който тази дерматоза засяга кожата.

Защо кожата на лицето и кои структури се засягат?

Акнето е заболяване на космено-мастните фоликули, а тяхната концентрация е най-голяма в областта на лицето, зад ушите, раменете, горната част на гърдите и гърба. Продукцията на себум е висока при новородените, след което постепенно спада до достигане на нов пик в началото на пубертета. След приключване на този възрастов период следва едно сравнително константно ниво на себумна продукция без очаквани пикове. Това обяснява в известна степен и честотата на заболяването в тийнейджърския период. За акнето в зряла възраст ще разкажа в отделна тема.

Секрецията на мастните жлези се контролира от андрогенните хормони (основно тестостерон, но и от хормони на надбъбречната жлеза- андронстендион и дехидроепиандростерон сулфат). Мастните жлези притежават рецепетори за андрогенни хормони по своята повърхност, чрез което се осъществява “комуникацията” на хормоните с жлезата. При осъществяване на контакта “хормон-рецептор” се подава сигнал, който “заповядва” производството на повече от необходимото количество себум.

Механизми, по които се уврежда космено-мастния фоликул

Пролиферация на фоликуларния епидермис (тоест задебеляване и респективно стесняване на каналчето, през което жлезата трябва да евакуира себума на повърхността на епидермиса).

Завишена продукция на себум.

Завишена активност на Cutibacterium acnes, която е нормален бактерии в нашата кожа (скоро бе преименуван от Propionibacterium acnes).

Възпаление.

Точната последователност на тези събития не е съвсем ясна, но се предполага, че първо настъпва задебеляването на фоликуларния епидермис, което води до запушването му (частично или напълно). Клинично това се изразява чрез микрокомедон или комедон. Другият ключов момент е повишената продукция на себум, дължаща се на стимулация от андрогенните хормони. При момичета в предпубертетна възраст без признаци на полово съзряване най-чето акнето се дължи на надбъбречния дехидроепиандростерон сулфат. Въздействие върху мастните жлези имат и растежния хормон, и Insulin-like growth factor 1 (IGF-1). Последният герой или по правилно е да се каже антигерой ще бъде обект на самостоятелна тема, тъй като се предполага, че той е в основата на акне, влошаващо се при прием на определен тип храна. А “акне и диета” заслужават много загълбочен допълнителен анализ.

Cutibacterium acnes е анаеробен микроорганизъм, който е нормален обитател в нашата кожа и поселява космено-мастния фоликул. Повишеното количество себум и формирането на запушалка от хиперкератозата, водят до пролиферация (повишен брой и разпространение) на бактерия. Cutibacterium произвежда ензим, наречен липаза, който трансформира триглицеридите от себума в свободни мастни киселини. Последното събитие води до възпалителен отговор, който привилича допълнително левкоцити. Вследствие на цялата тази каскада фоликулът се разкъсва, което провокира нова възпалителна реакция. Клинично това се изявява с папули, пустули и кисти.

#OurSkinWithinTips

Тази взаимосвързаност на механизмите обуславя и необходимостта в терапията на акне да участва повече от един медикамент. Трябва да се въздейства както върху стесненото или запушено фоликуларно каналче, така и върху себума, за да не се допуска благоприятна среда за пролиферацията на бактерия. Повече за терапевтичния подход при различните стадии на акне може да прочетете в отедлна тема.

За финал искам да развенчая няколко мита. Един от тях е, че акнето не е заболяване и ще мине само. Да възможно е да мине само след години, но ще останат белези, а това е предотвратимо. Вторият е, че хората с акне не полагат грижа за кожата си. Полагат огромни грижи, просто невинаги са подходящите за тях. Няма готови заучени формули за успешно лечение на акне. За мен то е системно заболяване и диагностиката започва с оценка на общото състояние, наличие на придружаващи заболявания, нива на хормони, витамини, микро-и макроелементи при всеки пациент.

Baldwin H, Tan J. Effects of Diet on Acne and Its Response to Treatment. Am J Clin Dermatol. 2020 Aug 3. doi: 10.1007/s40257-020-00542-y. Epub ahead of print. PMID: 32748305.

Sutaria AH, Masood S, Schlessinger J. Acne Vulgaris. 2020 Aug 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan–. PMID: 29083670.

Leave a Reply