Петна по лицето a.k.a. мелазма. Защо жените?

петна по лицето

Мелазмата е един от най-честите кожни проблеми и се характеризира с поява на пигменти петна по лицето. Засяга най-изложените на слънце областти от нашата кожа, а именно: чело, нос, скули, горна устна, брадичка. Съотношението засегнати жени спрямо мъже е 9:1. Все още е обект на сериозно научно дебатиране каква е точната причина за появата на тези петна. Една от сигурните хипотези е, че при мелазмата се наблюдава наследственост и че УВ лъчите са външният фактор, провокиращ образуването на свободни радикали, които повишават меланогенезата (образуването на повече пигмент). Ако трябва да се задълбоча в анализа, защо женският пол е много по-засегнат, трябва да отбележа, че половината от случаите се появяват или влошават по време на бременност или прием на противочатъчни медикаменти.

Какво е меланин? Къде се натрупва? Кой го произвежда?

Меланинът се образува след окисление на аминокиселината тирозин. Той притежава две съществени функции за човешкия организъм – определящ е за цвета на кожата и космите и осигурява основаната защита от УВ лъчите. Произвежда се от клетки, наречени меланоцити. Те са разположени сред кертиноцитите в епидермиса (основният вид клетки в тази структура). В меланоцитите меланинът се “опакова” в специални структури, наречени меланозоми и след това се “инжектира” в епидермалните клетки. Количеството на меланоцитните клетки в областта на лицето е около 1200/кв.мм. При пациенти с мелазма се наблюдава повишена концентрация на меланин както в епидермиса, така и в дермата.

Защо и при кого се образуват тъмни петна по лицето?

Дами, мелазмата е изключително засягаща нашия пол, като съотношението жени:мъже е 9:1. Основите причини за появата й са генична предразположеност, ултравиолетова радиация, бременност, хормонална терапия, козметика и фототоксични лекарства. Екип от учени, водени от Ortonne и колектив, провеждат изследване при 324 жени с мелазма. При 50% от тях има поне един член от семейството с петна по лицето. При 42% от тях първите петна се появили по време на и след бременност. 16,2 % от жените посочват прием на орални контрацептиви като причина, а 27.2 % излагането на слънце без слънцезащитен продукт.

Половите хормони естроген и прогестерон стимулират меланоцитите да произвеждат повече меланин, когато кожата е изложена на слънце. Освен това при изследване на кожа от област с мелазма се установява, че в тези участъци има повече естрогенови рецептори. Така всяко едно хормонално събитие с отклонение от нормалните стойности на тези хормони, може да доведе до развитие на мелазма у предразположени индивиди. Освен това е абсолютно задължително да се изследват и щитовидни хормони, защото при жени с мелазма рискът от развитие на заболяване на щитовидната жлеза е четирикратно завишен.

Как се лекува?

Утвърден стандарт в лечението на тъмните петна по кожата остава хидрохинонът. Той потиска ензима тирозиназа, който е първият ензим от синтеза на меланин. От друга страна уврежда клетъчната стена на меланоцитите и по този начин редуцира броя на пигментните клетки в засегната зона. Използва се самостоятелно или в комбинация с ретиноид и кортикостероид (формула на Клигман).

Други съединения, участващи в кремове и пилинги и имат приложение при мелазма, са арбутин, азелаинова, коджикова киселина, витамин Ц, ниацинамид. Основно правило при терапията е първо да се изчерпят всички възможности с локални средства, и едва при неуспех да се потърси решение с лазер. С добър ефект са Пико, Александритни, PDL лазери.

Независимо от избора на първа терапия, крайъгълен камък си остава слънцезащитата. Трябва да се използват продукти с широк спекър на покритие срещу УВА, УВБ, синя светлина. Желателно е през летните месеци да има и механична защита чрез носене на шапка.

Терапията на мелазма може да се обобщи в три стъпки, които световните гайдлайни препоръчват да следваме: 1) хидрохинон или формула на Клигман; 2) химични пилинги; 3) лазери. Истината е, че борбата с петната по кожата от мелазма е трудна. Хората, които обитават топли страни с продължителни слънчеви дни, трябва да слагат ежедневно слънцезащитен крем. В противен случай мелазмата рецидивира. Добрата новина е, че мелазмата е доброкачествено пигменто нарушение, при което се вярва, че рискът от развитие на малигнен меланом е по-нисък.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459271/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5724303/

2 thoughts on “Петна по лицето a.k.a. мелазма. Защо жените?

  1. Много полезна статия! Бих искала да попитам кои хормони трябва да се изследват, за да се установи дали е хормонален проблемът или е вследствие на прекомерно излагане на слънце например?

    1. Здравейте, Десислава! Благодаря Ви за коментара. Комбинацията от двата фактора обуславя появата на мелазма, тъй като въздействието на УВ лъчите е целогодишно. Рутинните хормони, с които може да се стартира анализа, са естрадиол и прогестерон. Поздрави! 🙂

Leave a Reply