Дерматит при кърмачета. Кога и при кого се проявява?

Дерматит при кърмачета

Знам, че е страшно, когато по нежната бебешка кожа се появи странен обрив. От 5 години съм леля на млада госпожица и първи номер за бързо набиране на сестра ми. Дерматит (екзема) на кожата при кърмачета може да се изяви в различни периоди от израстването и да е проява на различно заболяване. Най-често срещани в този период са атопичният, себорейният и „памперс“ дерматитът. Какво представлява всеки от тях?

“Памперс” дерматит

Започвам с него, защото вероятността да се случи поне веднъж на всяко бебе е голяма и реално може да се прояви още първите дни след изписването от болница. Бебешката кожа има редица разлики от тази на възрастен индивид. Една от основните е, че pH на кожата на новородено е 6.6-7.5 (при възрастен е 4.5-6). В зоната на памперса pH е още по-алкално заради съединения от урината и фецеса. Промененото алкално-киселинно равновесие води до дисбаланс в кожния микробиом, благоприятства разможаването на Candida albicans (гъбична инфекция). От друга страна амониевите съединения в урината водят до оток и зачервяване, които се допълват от постоянно триене и нарушена кожна бариера. Нерядко се среща и алергичен контактен дерматит в памперс зоната, дължащ се на хиперсензитивна реакция към химикали от производствения процес на материала.

Най-доброто лечение е поддържането на суха кожа и ненарушена кожна бариера. Това става чрез често сменяне на памперса и използване на подходяща козметика като текстура. Препоръчвам по-мазни кремове, които не допускат контакт на ексрементите с кожната повърхност. При наличие на Candida трябва да се проведе противогъбично лечение. При алергичен дерматит трябва да се потърси друг бранд пелени.

Атопичен дерматит

Атопията е синдром, включващ в себе си заболяванията бронхиална астма, алергиен ринит, алергичен конюнктивит и атопичен дерматит. Кожната проява рядко се наблюдава преди втория и третия месец от кърмаческия период, обикновено започва след това. Учени описват, че голяма част от случаите се свързани с фамилна история за атопия, а около 30% от децата с атопична екзема в бъдеще развиват астма. Симптомите се проявяват най-често в областта на бузките със зачервяване и загрубяване на кожата. При преглед майките често го описват “сякаш бузките са посипани с пясък или захар”. Понякога кожата е секретираща, може да се образуват корички, а зоната около устата и нослето остава незасегната и образува “бял триъгълник”. Крайниците и коремчето също се ангажират от екземата, а бебенцето е неспокойно, защото обривът е придружен със сърбеж.

Лечението е комплексно и изисква специална пренастройка у родителите в ежедневната грижата за детенцето. На първо място трябва да се изключат иританти от външната среда (прахове за пране, парфюми и ароматна козметика, цветя, шарени дрешки и дрешки от изкуствена материя, домашни любимци и др). Къпането и всяко измиване на бебето трябва да е с медицинска козметика за атопична кожа, която съдържа нужния вид и концентрация липиди. Същото важи и за козметиката след измиване, която трябва да се прилага ежедневно. При обостряне на атопичната екзема в съображение влизат за кратко активни субстанции от групата на нископотентните кортикостероиди и калцийневриновите инхибитори.

Себореен дерматит а.к.а. млечни корички

Млечните корички при кърмачета са изява на ранен себореен дерматит. Точната причина все още не е изяснена, но се предполага, че майчини хормони, преминали у новороденото преди раждане, стимулират продукцията на повече себум от мастните жлези. Друга хипотеза е свързана с гъбичката Malassezia. Първите симптоми могат за започнат още през първия месец на кърмачето, което го отдиференцира от атопичния дерматит. Най-често се ангажира зоната на челото, но може да бъде обхванат и целия скалп. Наблюдават се бяло-жълти люспи или корички, които е трудно да бъдат отстранени. Подобни изменения могат да се наблюдават в ушния канал и ингиналните гънки (слабините). Може да се наблюдава дискретно зачервяване на кожата, но по правило обривът не сърби или боли.

Обикновено не се налага медикаментозно лечение. Правилно подбрани шампоан и лосион се справят с коричките след няколко апликации. Съветвам те да бъдат назначавани от педиатър или дерматолог, които да проледят процеса в динамика.

Leave a Reply