Антиейдж диета – мит или истина?

Медицинските и технологичните постижения през последните десетилетия значително увеличиха продължителността на живот. Кожата като бариерен орган предпазва организма ни от външни въздействия, което обуславя нейното стареене като по-комплексен процес. Именно това обособява разделянето на хронологично стареене и фотостареене. Като единствен източник на енергия и нутриенти, храненето става все по-разпознаваемо като средство за поддържане на добро здраве за целия организъм и кожата в частност. А една от горещите теми напоследък е антиейдж диетата за превенция на кожното стареене.

Стареенето на органите ни съпътства през целия живот, но кожата е органът, който го издава. Затова освен протективната роля срещу вредни фактори от външната среда, тя има и огромен естетичен заряд. Чрез кожата и косата комуникираме невербално, което обуслява ролята й във формирането на нашето самочувствие.

Молекулни механизми на кожното стареене

Стареенето се характеризира с натрупване на увредени макромолекули сред клетките, нарушен капацитет на стволовите клетки за тъканна регенерация и физиологичен интегритет. Двата вида стареене на кожата (хронологично и фотостареене) имат различни механизми и симптоми. Хронологичното стареене настъпва след определена възраст и зависи от ген, раса и ангажира определен кожен район. Фотостареенето се дължи на продължително излагане на ултравиолетова радиация. УВА лъчите пенетрира кожата в дълбочина и уврежда ретикуларните структури в дермата (колаген и еластин). УВБ лъчите въздействат върху кератиноцитите (основните клетки в епидермиса) чрез формирането на свободни кислородни радикали, увреждат ДНК и водят до мутации в клетките.

Хранителен режим и антиейдж

Храненето е необходимо за всеки биологичен процес в кожата. Хранителните ни навици могат както да повлияят благоприятно върху здравето й, така и да успкорят нейното стреене. Група от учени потвърди, че правилно комбинираните макро- и микронутриенти въздействат в известна степен върху забавянето на хронологичното и фотостареенето на кожата.

Дисбаланс в микроелементите (желязо, йод, цинк, мед, селен) нарушава кожния имунитет и протиковъзпалителен капацитет. Цинкът например е от огромна важност за правилното делене на епидермалните клетки. Селенът е мощен антиоксидант, чието ниско ниво намалява борбата със свободните радикали в кожата. Елементът мед има отношение към формирането на екстрацелуларния матрикс (средата, в която са разположени клетките) в дермата, като неговият баланс е необходим за подобряване на кожаната еластичност.

Хиповитаминозата причинява редица кожни състояния. Основният им ефект се дължи на мощния им антиоксидативен капацитет, неутрализиращ свободните радикали, образувани при УВ радиация. Витамин Ц е и есенциално необходим за синтеза на колаген.

Многообразната физиологична роля на протеините ги определя като незаменими нутриенти в ежедневното ни меню. Те участват в изграждането и репарацията на тъкани, медиират физиологични функции и доставят енергия. Кожното обновяване, което отнема около 28 дни, се осъществява благодарение на тяхната балансирана концентрация. Колагенът и елеастинът, които са структурните елементи на нашата кожа, по същество са протеини.

Най-добрият източник на тези нутриенти е храната. Добре отгледаната, чиста храна. Друга важна особеност е начинът, по който се приготвя. Пържената храна води до възпаление. Най-препоръчителнита термична обработка е сваряването (задушаването).

Leave a Reply