Серум? Хидратиращ крем? Каква козметика да избера?

Серум или хидратиращ крем?

Пишейки тази статия, си представям образа на симпатична дама сключила въпросително вежди пред огромна витрина с продукти в аптеката. Серум или хидратиращ крем? А всъщност отговорът на този въпрос е много лесен и логичен: и двете.

Серумът и хидратиращият крем са продукти, които не са взаимноизключващи се. Те притежават различни характеристики, които потенцират положителните им страни. Серумите са формулирани така, че съдържат по-малки молекули, проникват на по-голяма дълбочина и обикновено съдържат повече антиоксиданти, витамини и нутриенти, които да форсират оборотите на клетъчното възстановяване. От друга страна хидратиращите кремове съдържат по-големи молекули, което ги задържа на повърхността на кожата. Това блокира загубата на вода и активни вещества. Освен това формират и физикална бариера, която пречи на контакта на кожата с иританти от външната среда.

Как да избера подходящ продукт?

Първо се нуждаете от консултация с дерматолог, който да определи типа на Вашата кожа. Ако кожата Ви е мазна, трябва да избягвате хидратиращи кремове с плътна текстура, съдържащи минерални масла и петролни деривати, които допълнително биха стимулирали комедонообразуването. Понякога дори хидратиращ крем може да не е небходим. Ако имате комбинирана кожа, бихте се чувствали добре, ако изберете леки хидратанти като флуиди, серуми, гелове или лосиони. Ако имате суха и чувствителна кожа, кожата ви „крещи“ за хидратация. Тогава са подходящи плътни кремове, съдържащи серамиди. Избягвайте продукти, съдържащи деривати на ретиноева киселина.

Каква е разликата между серум, дневен и нощен крем?

Серумите могат да се използват и сутрин, и вечер. Ако сте след 30 годишна възраст, прилагането на серум с антиоксидантен състав ще промени изцяло качеството на Вашата кожа. На първо място сутрешният Ви крем трябва да съдържа слънцезащитен фактор. Това важи за всеки сезон и всеки тип кожа. Той може да се комбинира с витамин С, витамин В3. Нощният крем може да съдържа ретинол, серамиди, алфа-хидрокси киселини, ресвератрол.

Околоочен крем?

Да, кремът за зоната около очите трябва да е специално предназначен за тази зона. Близостта до очите изключва прилагането на голям спектър от активни вещества, за да не се избегне иритация. Освен това кожата е по-тънка и пропусклива, което налага и коригира концентрация на молекулите.

Финални съвети:

  • Натуралните продукти са добри, но внимавайте с производните на някои растения или прополис, защото може да развиете алергичен контактен дерматит.
  • Невинаги скъпите и атрактивно опаковани кремове са най-добрите. Посъветвайте се със специалист при избора на подходящ продукт за вашия тип кожа.
  • Винаги слагайте слънцезащита. Всеки ден. Всеки сезон.

Leave a Reply