Косопад – истинските причини

Ако прокарвайки пръсти през косата, в ръката ви остане цял кичур коса, не сте сами. Най-вероятно това, което ви се случва, е телогенен ефлувиум (косопад) и всеки е преминавал през периоди със сериозна загуба на космена плътност. Много фактори могат да отключат това състояние. Сред тях са загуба на тегло, промяна в диетата, общо заболяване, температура, хирургични интервенции, хормонални промени (включително бременност, раждане, кърмене) и не на последно място психо-емоционален стрес. Дефицити във витамини от група Б, витамин Д и желязо също могат да доведат до загуба на коса.

През какви фази преминава косъма?

За да се обясни причината за телогенния ефлувиум, трябва да се разбере през какви фази преминава косъмът- анаген, катаген и телоген. Първата фаза на растеж ангажира около 90% от фоликулите на скалпа, втората фаза на покой ангажира около 5% от тях и 5% са във фаза на отпадане. Този баланс може да се наруши при някои от горепосочените състояния и тогава процентът на космите в телоген да се увеличи до 50%, при което да отпаднат.

Какви изследвания трябва да се проведат?

Телогенният ефлувиум започва „тихо“ и началото му остава незабелязано. Симптоми от страна на скалпа не се наблюдават- няма зачервявания, сърбеж или пърхот. Загубата на плътност обикновено стартира 2-3 месеца след стресовия тригер и понякога е в комбинация с нокътни промени. Необходимо е да се изследват редица показатели от кръвната картина, които да насочат към евентуална причина. Излседват се хормони (FSH, LH, естрадиол, прогестерон, кортизол, тестостерон, TSH, T3, T4, андростендион), витамини (Д, А, Е, Б9, Б12, Б6). Проверяват се стойностите на микро и макроелементи (Fe, Са, К, Mg, Zn, Se). Анализът на резултатите е много комплексен и често се интерпретира в колаборация със специалист ендокринолог.

Прегледът при дерматолог протича с така наречения ” pull test” или нежна тракция на кичур коса, след което се преброяват отпадналите косми. Следваща стъпка е трихоскопия или светлинна микроскопия. Рядко се налага взимане на биопсия.

Терапия

Ако причината за косопада е подлежащо заболяване, първата стъпа е терапията за него. Лечението на ефлувиума включва локални и системни средства. С добър терапевтичен отговор се използват:

  • Миноксидил – намира се под формата на лосион или шампоан. За максимален ефект продуктът се използва веднъж на ден, като за ефективно спиране на косопада и израстване на нова коса, са необходими поне 6 месеца търпение. Като страничен ефект са съобщени възпаление на скалпа, поява на окосмяване на нежелани места.

  • Аминексил – съставка, която се среща в много ампули и лосиони за косопад. Повишава кръвотока към космения фоликул и стимулира растежа на коса.

  • Мезотерапия – представлява инжектиране на хиалуронова киселина, аминокиселини и растежни фактори в зоната около фоликула.

  • PRP – инжектиране на обогатена с тромбоцити плазма. Проучване открива, че гранули от тромбоцитите съдържат растежни фактори, които укрепват и стимулират косъма.

Leave a Reply