Какво е дерматоскопия и защо спасява живот?

Дерматоскопията е неинвазивен метод, който се извършва със специализиран уред дерматоскоп. Чрез него се осъществява оценка на микроструктури в епидермиса и дермата, както и промени във връзката помежду им. По време на изследването се анализират определени пигментни конфигурации, съдовата мрежа, промените във вроговяването и др. Чрез дерматоскопия могат да се изследват кожни промени, причинени от автоимунни, инфекциозни и злокачествени заболявания. Дерматоскопът е изключително важен и незаменим при преглед на пигментни образувания. Много от тях излгеждат безобидни с невъоръжено око и чрез многократното увеличение могат да се открият признаци на рак на кожата.

Кога и как се провежда преглед с дерматоскоп?

Препоръчително е всеки човек веднъж в годината да провежда профилактичен преглед при дерматолог, преглеждащ с дерматоскоп. Така, дори и да се открие злокачествено образувание, вероятността то да е в ранен стадий е по-голяма. Това е свързано с по-висока успеваемост на лечението и по-висока преживяемост. За провеждане на изследването не е необходима предварителна подговотка. Нужен Ви е само лекар с добро оборудване и знания.

Екип от учени* доказва, че дерматоскопията подобрява значително диагностичната точност на рак на кожата с над 25%. Разбира се това изследване не може да замени хистологичното поставяне на диагнозата, но в добре обучени ръце и очи, е незаменим инструмент за скрийнинг.

Навлизането на този метод в ежедневната дерматологична практика е от изключителна важност за повишаване на диагностичната точност. Според мен не трябва да се провежда преглед на кожно образувание без дерматоскоп. На шега аз наричам своя “третото око”, защото ми позволява да преминавам отвъд бариерите. 🙂

/* Kittler et al., 2002/

Leave a Reply