Летните температури и градското замърсяване изискват специални грижи за кожата

Как действа замърсеният въздух?

Най-големият орган в тялото ни – кожата, е в непрекъснат контакт с вредните фактори на околната среда. Един от основните е градското замърсяване, наред със слънчевата радиация и цигарения дим. Смогът в големите градове е сред причините за преждевременно стареене на кожата – налице са по-ранна поява на бръчки и тъмни петна. Кожата реагира на по-ниските количества кислород във въздуха и повишеното съдържание на фини прахови частици със сухота, раздразнителност и загуба на еластичност. За градските жители, особено при децата, има и по-висок риск от атопичен дерматит.

Заради постоянното вредно влияние на фините прахови частици отслабват функциите на кожата, тя все по-трудно се справя с оксидативния стрес, отслабва имунитетът й и се затруднява регенерацията. Активират се възпалителни и автоимунни процеси, отслабва защитната функция спрямо вредните UVA и UVB лъчи на слънцето. В резултат се ускорява фотостареенето, увеличават се хиперпигментациите, случаите на екземи и др.

Високите температури и кожата.

Високите температури и дългото слънчево греене през лятото утежняват вредите на градското замърсяване върху кожата. Изпотяването спомага финият прах да полепва и се задържа по-дълго по откритите части на тялото.

Кои са адекватните грижи за кожата в тези условия?

На първо място е тандемът почистване и хидратация – мощен съюзник на кожата през всички сезони, но особено през лятото. Почистването освен с вода и подходящ измивен продукт, за предпочитане без съдържание на сапун, включва и обтриване с мицеларна вода и тоник, съобразени с типа кожа. Препоръчват се при чувствителна и суха кожа, както и при кожни заболявания като псориазис.

Хидратация на кожата.

Хидратацията започва отвътре и включва прием на достатъчно вода и полезни течности като прясноизцедени плодови и зеленчукови сокове, охладен билков чай, айрян, таратор, леки супи, както и пресни сурови плодове и зеленчуци. С подчертано хидратиращо действие са динята, пъпешът, цитрусовите плодове, краставиците и доматите.

Външната хидратация на кожата включва съобразен с индивидуалните особености хидратиращ продукт в по-лека текстура през летните месеци. Богатите на подхранващи вещества и с тежка, мазна текстура зимни кремове трябва да се заменят с леки, флуидни форми.

Слънцезащита.

Втората задължителна всекидневна грижа за кожата през лятото е слънцезащитният продукт. Изборът му зависи изцяло от типа кожа и нейната фоточувствителност. Нанасяйте слънцезащитния продукт поне 15-20 минути преди да излезете.

Leave a Reply