Кои са най-често срещаните кожни образувания?

Ще Ви разкажа за образувания, наречени фиброми, засягащи около 46% от човечеството. Те са доброкачествени образувания на съединителната тъкан, които се срещат и при двата пола с еднаква честота. Могат да бъдат плоски почти на нивото на кожата или по-големи на размер, разположени на краче. Обикновено са с цвета на околната кожа, рядко са по-пигментирани, меки са и достигат размери около 2-5 мм. Предполага се, че фибромите са генетично обусловени и вероятността човек да ги развие е много по-голяма, ако един от родителите му ги има.

Фиброми и хормони

Според проучване от 2007 година при около 20% от жените по време на бременност се появяват кожни промени, а 12% от тях са фиброми. Сред вероятните причини се посочва повишени нива на естрогени от една страна, така и повишени нива на хормона лептин от друга. Влияние оказва също и повишаване в телесното тегло при дамите, което увеличава триенето.

Това обуславя и зоните им разположение:

  • шията
  • врата
  • под мишниците
  • ингвиналните гънки

Фибромите рядко дават симптоми, обиkновено не болят и не сърбят. Възможно е обаче, ако нарастнат до по-голям размер, да настъпи усукване в основата им, което да спре кръвотока и храненето им. Тогава те придобиват синьо-черен цвят, което налага консултация с дерматолог. Фибромите могат да бъдат премахнати чрез въглероддиоксиден лазер, криотерапия, стерилна медицинска ножица. Най-прецизено и атравматичено е обработването им с лазер. След него не остават белези, а възстановителният период е в рамките на 3-5 дни. Препоръчвам премахването на фиброми да се извършва от специалист по дерматология, който да диагностицира доброкачествения характер на всяко образувание, което бива премахвано.

2 thoughts on “Кои са най-често срещаните кожни образувания?

  1. Здравеите Д-р Ръткова,
    Практикувате ли някоя от горепосочените методи за премахване на фиброми?

Leave a Reply